Tips & Weetjes

Een stukje geschiedenis…

De gerbera komt oorspronkelijk uit exotische oorden als Zuid-Afrika, Azië en Zuid-Amerika en werd in 1737 ontdekt door de Leidse botanicus Gronovius. Hij vernoemde de bloem naar zijn collega, Traugott Gerber. Ongeveer 150 jaar later werd de Gerbera geïntroduceerd in Groot-Britannië en later ook in de Franse Rivièra. Sinds 1950 wordt de gerbera’s ook in Nederland gekweekt en tegenwoordig is Nederland één van de meest belangrijke ‘kweeklanden’ voor de gerbera. Van oorsprong is de gerbera dus een echte zomerbloem, maar door belichting in de kassen kunnen wij ook in de winter de zomer een beetje in huis halen.

Nieuwe gerberasoorten

Door veredeling, het maken van nieuwe gerberasoorten door middel van kruising, zijn gerbera’s in vele verschillende kleuren en soorten te verkrijgen. Sommige gerbera’s hebben zelfs twee kleuren of een overloop van kleuren. Wist u dat één gerbera eigenlijk uit heel veel kleine bloemetjes bestaat? De buitenste lintvormige bloemetjes bepalen de vorm van de bloem. Het hart van de Gerbera bestaat ook uit kleine, bloemetjes, maar dan kokervormig. Het hart van de gerbera kan twee kleuren hebben, groen of zwart.

vaas

Vaasgarantie van minimaal zeven dagen

De kwekerij waar de gerbera’s van Choicy vandaan komen, heeft al meer dan dertig jaar ervaring en de gerbera’s zijn dus van goede kwaliteit. Dit betekent dat zij een vaasgarantie van minimaal zeven dagen geven. Toch kun jij nog veel langer van je gerbera’s genieten door ze goed te verzorgen. Hieronder vind je een aantal verzorgingstips:

bloem-snijden

Schuin afsnijden

Zoals bij alle bloemen die je in een vaas zet, is het ook voor gerbera’s belangrijk dat je ze schuin afsnijd. Door de steel schuin af te snijden, snijd je vuil weg en de vaten weer open. Ook kunnen de bloemen met een schuine steel meer water opnemen dan met een rechte steel. Je kunt de gerbera’s het beste met een scherp, schoon mesje afsnijden.

voeding

Een schone vaas en vers water

Gebruik een schone vaas en vers water. Je kunt gewoon kraanwater gebruiken wat niet te koud of te warm is en eventueel bloemenvoeding door het water mengen. Heb je geen bloemenvoeding in huis? Dan kun je bij gerbera’s ook een druppeltje chloor in het water doen. Dit zorgt ervoor dat het water schoner blijft en de vaten waarmee de gerbera drinkt niet verstoppen.

zon

Let op voor temperatuurverschillen

Zet de gerbera’s niet in de volle zon, bij de kachel of op de tocht. De temperatuurverschillen zorgen ervoor dat de bloemen meer verdampen dan dat ze kunnen drinken.

fruit

Niet te dicht bij fruit

Tot slot is het ook niet verstandig om je gerbera’s te dicht in de buurt van een fruitmand te zetten. De gassen die vrijkomen uit fruit zorgen ervoor dat gerbera’s eerder verouderen.

mes-vork

Alleen voor decoratie

Gerbera’s zijn alleen voor decoratie en niet voor consumptie.